

V utery jsme sli navstivit nasi novou kamaradku Editu. Povidala nam o konich, ktere chova, dozvedeli jsme se spoustu zajimavych veci, treba ze jeji kun se narodil v Kladrubech nebo ze ten maly neni ponik, ale miniaturni kun (na fotce je schovany za velkym). Giovi se pak vyradil v bazenu a s fenkou Lolou.
Ve ctvrtek se Giovi s tatinkem divali, jak se delaji masky do sci-fi filmu a Giovimu se to moc libilo. Tak koupili modelovaci hmotu a vyrabeli. Moc si to uzili.
No a neodpustim si muj experiment :-) V zari mam vzdycky hroznou chut na burcak a uz jsem si cele roky nedala, tak jsem se rozhodla si ho udelat sama. Pro jistotu jsem nejdriv vyzkousela plody karamboly (starfruit), protoze tech nam na strome dozrava spousta. Udelala jsem z nich stavu a nechala ji zkvasit. Rikala jsem si, ze kdyz se to povede, tak priste udelam z hroznu. Tak nevim, mam z toho smisene pocity. Chutove zajimave, dobre, osvezujici, ale nahore se utvorila tuha jednolita vrstva, kterou jsem mela problem dostat z demizonku ven. Budu se asi muset poradit s vinarem. Ma to tak byt? Mam to zkusit s hrozny? Probehly tam ty spravne kvasici procesy? Uz se nedivim, ze vinarstvi je hotova veda, kdyz neumim poradne udelat ani burcak :-)
Odpoved od odbornika Tomase:
Jo ... je ten sliz je normalni Proste ti to zkvasilo a to jsou kvasnice a dalsi produkty kvaseni, co ti tam zustalo. Dokonce jse rika, ze ty kvasnice jsou nejzdravejsi.. obsahuji hodne vitaminu B a dalsich vitaminu, pripadne bilkovin. Chce to priste pridat vic cukru, at to nemas tak kysele... sezen si refraktometr, nebo mostomer a pak se da dokonce spocitat, kolik cukru musis pridavat... a nebo to pridavej podle chuti... aby ti to chutnalo
Takze huraaa! Burcak udelat umim :D
No comments:
Post a Comment